5 Ekim 2007 Cuma

Kuşları neden gözlüyoruz?

Fotoğraf:Hakan Öge (Gediz Deltası)
Kuşları neden gözlüyoruz?
melihozbek.com

Bu sorunun cevabı herkes için değişim gösterebilir. Ancak en basit anlamda:

1. Kuşlar son derece güzel ve sevimli canlılardır, onları uçarken, kur yaparken, beslenirken ve hatta kavga ederken seyretmek çok eğlencelidir.
2. "Kuşlar gibi özgür" lafının nereden çıktığını anlarsınız.
3. Etrafımızda tahminimizden çok (ama çok) daha fazla sayıda ve çeşitte kuş olduğunu görmek, sadece insanların yaşadığı sanılan şehirlerde bile aslında hiç de yalnız olmadığımızı göstererek doğa bilincini kuvvetlendirir.
4. Kuş gözlemi (özellikle ağaçlık alanlardaki kuşların gözlemi) tam bir dikkat ve konsantrasyon alıştırmasıdır. Kuş gözlemi yaptıktan sonra başka işlerinizde de daha kolay konsantre olduğunuzu ve dikkatinizi daha rahat yoğunlaştırabildiğinizi göreceksiniz.
5. Belli periyodlarda yapılan gözlemlerde azalan kuş sayı ve çeşitini görerek çoğu zaman göz ardı ettiğimiz ya da görmezden geldiğimiz bir "yok oluş"un farkına varmamızı (ve önlem almaya çalışmamızı) sağlar.
6. Her birine "kuş gözlemcisi" denen bir sürü arkadaşınız olur, her gittiğiniz şehirde görüşüp gözleme çıkacak birileri olur.
7. Eğer fotoğraf çekmeyi seviyorsanız kuşlardan daha zevkli konu bulmanız çok güçtür. Her çektiğiniz güzel kuş fotoğrafı size büyük mutluluk verir.
8. Arasıra da olsa dört duvar arasından çıkıp biraz doğa ile başbaşa kalırsınız.
9. Eğer çalışıyorsanız (benim yaptığım gibi) işe gitmeden önce kuşların beslenme zamanı olan sabah erken saatlerde gözleme giderek işinize çok zinde ve mutlu başlayabilirsiniz. Böylece eğer istemezseniz tatil günlerinizi gözleme ayırmak zorunda kalmazsınız.
10. Pikniğe gittinizde etrafta uçan ve öten kuşların adlarını söyleyerek arkadaşlarınıza ukalalık edebilirsiniz.


Kuş gözlemi için gereken tek şey gözleriniz ve kulaklarınızdır. İsterseniz buna bir de dürbünü ekleyebilirsiniz. Onun dışındakiler bütçenize ve ne kadar konfor düşkünü olduğunuza bağlı olarak değişir.

Eğer fotoğraf çekmek istiyorsanız o zaman da imkanlarınızın el verdiği en yüksek "zoom"da çekim yapabileceğiniz bir fotoğraf makinasına ihtiyacınız olacaktır. Ancak sabır, ekipmanı iyi tanıma ve birazcık da şans iyi fotoğraflar çekmek için daha önemli unsurlardır.

Ne kuş gözlemciliği, ne de kuş fotoğrafçılığı ülkemizde çok fazla insan tarafından yapılmıyor ne yazık ki. O yüzden eğer kuşları ve fotoğraf çekmeyi seviyorsanız çok zengin kuş varlığına sahip olan ülkemizdeki önemli bir boşluğun doldurulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kuş gözlemciliği ile ilgili pek çok bilgiye www.kustr.org adresinden ulaşabilirsiniz.
melihozbek.com
Kır Kırlangıcı

Hiç yorum yok: