Dijital Fotoğrafçılıkta ve Piller
Dijital fotoğrafçılıkta en önemli husulardan bir tanesi de fotoğraf makinalarımızda enerji kaynağı olarak kullanılan pillerdir .
Alkalin Pil
Alkalin piller AA veya AAA olarak isimlendirilen iki farklı boyutta olurlar. Bunlar kalem pil ve onun ufak boyutudur. Alkalin piller sıradan pillerden tam 2 kat daha uzun ömürlüdür.
Bu piller 5 yıl raf ömrüne sahiptir. Buda uzun süre saklanmalarına ömür kılar. Dijital fotoğraf makineniz için gerekli enerjiyi tamamiyle bu şekilde sağlamanız ise para israfından başka bir şey getirmeyecektir. Bu pillerin çoğu şarj edilemez fakat şarj edilebilir olanlarıda satılmaktadır.
Alkalin piller 2500 mAH'e kadar yüksek kapasiteli olarak üretiliyor.
Dijital fotoğraf makineleri kısa sürede çok enerji çekiyor. Bu durumda gerilim sürekli düşmektedir. Buda gerekli akımın tam alınmamasına neden olur. Başladığımız çekimi bitirememek şaşırtıcı bir durum olmayacaktır. Pilleriniz dijital fotoğraf makinesini çalıştırmayacak duruma geldiğinde başka bir cihazda kullanabilirsiniz. Çünkkü dijital fotoğraf makineleri gibi kısa sürede yüksek değerde akım çekmediklerinden, pilleriniz bir süre daha idare edecektir.
Codmium mu? Metal Hydrid mi?
Şarjlı pillerde amper savaşı söz konusu. Kaç defa şarj edilebiliyor olması ve kaç amper olduğu bu pillerde dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerin başında geliyor. Ni-MH 700 mAH'den başlıyor 2100 mAH'ye kadar çıkabiliyor. Nikel Codmium pillerin 5000 mAH olanları var. Nikel Codmium şuan yüksek amperlerle bir teknolojidir. Ancak tüketici kullanım alanında sıkıntı yaşıyor. Nikel Codmium piller tekrar şarj etmeniz için pilin tamamen bitmesi gerekiyor. Pil bitmeden, yarı doluyken şarja takdığınızda kullandığınız kısımdan itibaren kalan kısmı çalıştırmaya başlıyor. Ondan önce dolu olan kısmı tamamen yok sayıyor.
Dijital kameralarda kullanılacak pillerde 2000 mAH ve üzeri değerlerde olması gerekiyor. Ni-MH pillerin özelliği ise istediğiniz zaman şarj edebiliyorsunuz. Herhangi bir hantallık yada kapasitenin tam kullanılmaması gibi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Şarjlı pillerin performansı alkaline pillerden yaklaşık olarak %30 daha fazladır. Özellikle dijital kameralarda bu performans çok rahatlıkla görülebiliyor.
Nikel Pillerden Daha Fazla Performans Elde Etme Sırları
- Nikel tabanlı piller kullandıkca şarj ömürleri hızla düşebiliyor. Her 5 seferde pilin tamamen boşalması gerekiyor. Bu gerçekleşmediğinde veya uyumsuz bir şarj cihazı kullanıldığında pilin ömrünü kısaltırsınız.
- Bundan dolayı pil üreticileri bu durumu önlemek için özel olarak optimize edilmiş şarj cihazlarını ortaya çıkardılar. Üreticiler daha verimli bir şekilde pilleri kullanmamızı sağlarken biz kullanıcılarında dikkat etmemiz gereken noktalar var. Bunlardan birincisi şarj ettiğiniz pilin cinsine göre şarj cihazınızı seçmelisiniz. Örneğin: Ni-Cd şarj cihazı pillerini şarj edencihazla, NI-MH pilleri kullanıldığında Ni-Cd cihazı NI-MH'en istediği kendi limitlerinin üzerinde şarj edeceği için aşırı ısınacaktır.
- Ömrü azalmış zayıf pillerinizi hızlı şarj edilen cihazlarla şarj edebilirsiniz. Bu cihaz bir bilgisayar tarafından kontrol edilerek çalışır. Bu cihazla pil şarj etmenizi ve boşaltmanızı sağlar. Bir kaç kez pilinizi bu cihazla şarj işlemini yaptığınızda, pil ömrü eskisi gibi uzun ömürlü haline geri döner.
- Zayıf pillerinizi güçlendirmede hızlı şarj cihazı olmadanda yapabilirsiniz. Dijital fotoğraf makinenizi belli bir süre sonra kapanmayacak şekilde ayarlayın. Zayıf olan piliniz tam boşalıp sonra şarj edin. Bu yöntemi bir kaç kez yaptığınızda pilinizin güçlendiğini göreceksiniz.
- Düşük ısılarda NI-CD piller NI-MH pillere oranla daha iyi performansta çalışır.
- Batarya kutuplarını ve kontak bölgelerini daima temiz tutun. Temizlik için, kurşun kalem silgisi gibi maddeleride kullanabilirsiniz. Sıvı yada kimyasal madde içeren herhangi bir şey kullanmayın.
- Cihazın evde fişe takarak kullandığınızda, içerisinde yer alan tüm pilleri dışarı çıkartın ve fişten çekene kadarda takmayın.
- Pillerimizi saklarken pil setlerinde muhafaza ediniz. 2-4 pilden olşuan bir set makinanızdankullanıldığnda, pillerin her biri hemen hemen şeit derecede tükenecektir. Pil setini kullanmadığınız takdirde pilleriniz diğer yedek pillerle karıştırabilirsiniz. Şarj aletiniz akııll bir model değilse her pili aynı muameleyi yapmaya çalışacak. Buda kimi pilin tam dolmamasına kisnin aşıır yüklenmesine neden olacaktır
Lityum Piller
Dijital fotoğraf makineleri, dijital kameralar ve cep telefonlarında lityum temelli piller yüksek verimle kullanılabiliyor. Lityum piller Lityum-Ion ve Lityum-Polymer olmak üzere iki çeşidi mevcuttur. Tekrar şarj edilebilen ve tekrar şarj edilmeyen seçenekleri vardır.
Lityum pillerin artı (+) özellikleri
- Lityum piller 10 yılı bulan raf ömürlüğüne sahiptir. Bu piller yedek pil olarak oldukça işlevseldir.
- Lityum piller hafiftirler, ( bir Li-ion pil aynı kapasitedeki bir NiMH pilden %20-35 daha hafif ) daha uzun süre dayanıklılık gösterirler. ( dijital kameralarda kullanıldığında, alkalin pillerden 5 kat daha dayanıklıdırlar), Kapasiteleri 3000 mAH (dizüstülerinde 6000 mAH) ve günümüzde kullanılan elektronik cihazlar için özel olarak tasarlanmışlardır.
- Lityum pillerin şarj edilebilme sayısı 300-500 kez arası değişir. Fakat oldukça pahalıdır. Ni-MH piller kadar yüksek kapasiteye sahipler. Bellek etkisinden hiç etkilenmiyorlar. Lityum piller aynı zamanda akıllı piller olarakta adlandırılırlar. Bunun sebebi ise; şarj eden cihazla haberleşebilir ve tam şarj olduğunda şarj olmayı kesebilmektedir.
Lityum Pillerin eksi (-) Özellikleri
- Elektronik cihazlar üreticileri çeşitli teknik nedenlerle kendi Li-ion pilleri özel dizaynlarla üretiliyor. Bu da farklı cihazlarda aynı pillerin kullanılmasını zorlaştırıyor. Üreticiler kullanıcılara bir kaç pil seçeneği sunuyorlar. Yelpazenin dar olması ise bu pillerin diğer bir dezavantajı. Tabi bu piller için üretilen şarj aletleride farklı dizaynlara ve özelliklere sahipler.
- Bir diğer dezavantajı da şarj edilebilen pillerin oldukça pahalı olmasıdır.
Kaynak:http://www.sanalkurs.net
14 Kasım 2008 Cuma
Dijital Fotoğrafçılık ve Piller
Etiketler:
digital fotoğraf makinası,
dijital fotoğraf makinaları,
piller
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
estetik, estetik, burun estetiği, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, estetik, meme estetiği, plastik cerrahi, estetik cerrahi
Yorum Gönder