26 Eylül 2007 Çarşamba

Fotoğraf Çekerken Dikkat Edin.

Fotoğraf :Umut Kaçar (Gölyazı)


Fotoğraf Çekerken Bazı Püf Noktaları:

1. Kadrajınızı tam olarak doldurun, fotoğrafınızda hiçbir ölü boşluk olmamalıdır.
2. Bir hayvanın fotoğrafını çekecekseniz gözleri kesinlikle net olmalıdır.
3. Hareketli bir hayvan gördüyseniz, fotoğraf makinenizi aynı yönde hareket ettirerek pan fotoğrafı çekebilirsiniz. Böylece arka planda hareket yüzünden bulanıklık ve çizgiler oluşacaktır. Bu yöntem zor olmakla beraber çok etkileyici bir fotoğraf türüdür. Hareketi gördüğünüz her anda fotoğrafınızda da göstermeye çalışın.
4. Arka planda eğer fotoğrafınıza bir anlam katmıyorsa veya göze batıyorsa, hiçbir insan yapısı obje, direk, yol veya çöp görülmemelidir.
5. Vahşi hayvanların fotoğraflarını çekecekseniz dikkatlerini çekmemek için yavaş hareket etmelisiniz, hatta askerlerin veya avcıların giydiği gibi kamuflaj kıyafetleri işe yarayabilir. Önce sessizce fazla dikkat çekmeyecek bir yere yerleşin, sonra hayvanlar yaklaştıkça fotoğraf çekmeye başlayın.
6. Objeyi, eğer fotoğrafın anlatım gücünü artırmıyorsa kesinlikle merkeze yerleştirmeyin.
7. Fotoğraf makineniz SLR tipindeyse, içindeki aynanın fotoğraf çekerken açılıp kapanması küçük titreşimlere neden olarak netliği bozacaktır. Bunu engellemek için bu sırada elinizle tripodunuzun üzerine baskı uygulayın ya da uygun koşullarda zamanlayıcı (timer) işlevini kullanın.
8. Işığın yetersiz olduğu durumlarda veya ters ışık durumlarında dolgu flaşı (fill flash) tekniğini kullanabilirsiniz. Bunun için olabilecek en düşük flaş ışığı şiddetini tercih etmelisiniz.

Hiç yorum yok: